Subiektywna ocena w kategorii ciasta: 9/10
Składniki na 13 bułek:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 70 g masła, roztopionego
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 14 g suchych drożdży lub 28 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
- 200 ml mleka
- 50 ml Amaretto
Do większej miski wsypać mąkę. Wmieszać sól, cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane 2 jajka, mleko, Ameretto. Wyrabiać przez około 5 minut. Na końcu dodać roztopione masło. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, odłożyć do miski, przykryte, do podwojenia objętości.
Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, krótko wyrobić, podzielić na 13 części. Uformować z nich bułeczki i położyć na blaszce oprószonej mąką. Przykryć, zostawić do ponownego podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu bułeczki posmarować dodatkowym roztrzepanym jajkiem. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Migdałowa kruszonka:
- 50 g zmielonych migdałów
- 35 g masła, miękkiego
- szczypta cynamonu
- 40 g cukru demerara lub brązowy
- 3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz