niedziela, 17 marca 2013

Drożdżówki z migdałową kruszonką

Kruszonka the best. Przepyszna! Bułeczki mało słodkie ale za to pięknie wyrośnięte Do tego stopnia że połączyły się wszytskie na blaszce do pieczenia :) Przykryć folią aluminiową na początku pieczenia bo szybko brązowieją. W dniu pieczenia o wiele lepsze niż następnego dnia. Zamroziłam 2 sztuki na próbę. Zobaczymy jak będzie po rozmrożeniu.
Subiektywna ocena w kategorii ciasta: 9/10












Składniki  na 13 bułek:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 70 g masła, roztopionego
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 14 g suchych drożdży lub 28 g świeżych drożdży
  • 2 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
  • 200 ml mleka
  • 50 ml Amaretto

Do większej miski wsypać mąkę. Wmieszać sól, cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane 2 jajka, mleko,  Ameretto. Wyrabiać przez około 5 minut. Na końcu dodać roztopione masło. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, odłożyć do miski, przykryte, do podwojenia objętości.
Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, krótko wyrobić, podzielić na 13 części. Uformować z nich bułeczki i położyć na blaszce oprószonej mąką. Przykryć, zostawić do ponownego podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu bułeczki posmarować dodatkowym roztrzepanym jajkiem. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce.

Migdałowa kruszonka:
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 35 g masła, miękkiego
  • szczypta cynamonu
  • 40 g cukru demerara lub brązowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz