Składniki na 2 porcje:
• 4 udka kurczaka, każde max po 150 g
• 1 łyżka oliwy
• 4 średnie ziemniaki
• 2 małe cebule
• 1 puszka fasoli (czarna lub czerwoną)
• 1 filiżanka intensywnego bulionu drobiowego
• 1/2 małej cytryny pokrojonej na 2 - 3 cm kawałki
Marynata:
• 2 łyżki oliwy
• sok z połówki małej cytryny
• 1,5 łyżeczki suszonego estragonu
• 1/2 łyżeczki chilli
• 3/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Składniki marynaty połączyć i wysmarować kurczaka, odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W żaroodpornym garnku z pokrywą rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać obrane i pokrojone na plastry ziemniaki oraz cebulę pokrojoną w "ósemki". Podsmażyć na dużym ogniu ciągle mieszając przez około 3 minuty. Warzywa wyjąć z garnka, a włożyć kurczaka razem z całą marynatą. Obsmażyć z każdej strony po około 3 minuty.
- Na koniec dodać odsączoną fasolę i smażyć przez minutę. Włożyć ziemniaki z cebulą, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę, następnie zdjąć pokrywkę, włożyć kawałki cytryny obtoczone w cukrze i piec bez przykrycia przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz