niedziela, 12 maja 2013

Casserole z udkami kurczaka, z ziemniakami, cebulą i fasolą

Pierwsze danie z wykorzystaniem nowego naczynia żaroodpornego. Wyszło fajnie. Mięso miękkie, warzywa też. To na pewno nie ostatnie casserole. Smak jak dla mnie na 8, dla Kota na 4 (Kot nie lubi fasoli i cytryny więc się rczaj wymęczył :) )





Składniki na 2 porcje: 
4 udka kurczaka, każde max po 150 g 
1 łyżka oliwy
4 średnie ziemniaki
2 małe cebule
1 puszka fasoli (czarna lub czerwoną)
1 filiżanka intensywnego bulionu drobiowego
1/2 małej cytryny pokrojonej na 2 - 3 cm kawałki

Marynata:
 2 łyżki oliwy
sok z połówki małej cytryny
1,5 łyżeczki suszonego estragonu
1/2 łyżeczki chilli 
 3/4 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:
  • Składniki marynaty połączyć i wysmarować kurczaka, odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W żaroodpornym garnku z pokrywą rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać obrane i pokrojone na plastry ziemniaki oraz cebulę pokrojoną w "ósemki". Podsmażyć na dużym ogniu ciągle mieszając przez około 3 minuty. Warzywa wyjąć z garnka, a włożyć kurczaka razem z całą marynatą. Obsmażyć z każdej strony po około 3 minuty.
  • Na koniec dodać odsączoną fasolę i smażyć przez minutę. Włożyć ziemniaki z cebulą, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę, następnie zdjąć pokrywkę, włożyć kawałki cytryny obtoczone w cukrze i piec bez przykrycia przez 15 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz