Subiektywna ocena w kategorii zupy: 8.5/10
Składniki:
• garść suszonych pokrojonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)
• 1/2 niedużej cebuli, pokrojonej w małą kosteczkę
• 3 łyżki oleju roślinnego
• 1 łyżka masła
• 1/2 małej pietruszki, nadkrojonej na krzyż
• 1 nieduża marchewka, pokrojona w plasterki
• 2 nieduże ziemniaki, pokrojone w drobną kosteczkę
• 4 łyżki gęstej śmietany 18%
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz (pieprzu nie żałować)
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 listki laurowe
Przygotowanie:
- Wieczorem dnia poprzedzającego przygotowywanie zupy opłukać grzyby pod bieżącą, chłodną wodą, włożyć do garnuszka, zalać zimną wodą w takiej ilości aby tylko przykryć grzyby i odstawić na noc.
- Grzyby wyjąć na sitko, odsączyć, wodę z grzybów zachować. Na suchą patelnię włożyć grzyby i chwilę podgrzać, odparowując resztę wody. Wlać olej na patelnię i zacząć smażyć grzyby, za chwilę dodać cebulę. Smażyć przez około 4 - 5 minut, lekko tylko rumieniąc grzyby, w połowie smażenia dodać masło, posolić. Zdjąć z ognia i odstawić.
- Średni garnek zapełnić do połowy wodą, posolić (około 1 łyżeczki soli) i zagotować. Dodać pietruszkę oraz marchewkę i gotować przez 4 minuty. Dodać ziemniaki oraz przyprawy: pieprz, tymianek, ziele angielskie i listek laurowy. Gotować do miękkości warzyw. W połowie gotowania warzyw dodać wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby. Zdjąć z ognia i doprawić solą oraz pieprzem, jeśli konieczne też kostką rosołową.
- Rozprowadzić śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, następnie całość wlać do zupy i wymieszać. Nie zagotowywać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz