poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Wieniec drożdżowy z orzechami i syropem klonowym

Wyrasta wielkie ciasto! Tak wielkie że nie daliśmy rady zjeść na raz wszystkiego a to podstawowy wyznacznik :) Orzechy i syrop klonowy jak dla mnie za mało wyczuwalny. Ciasto trochę za mało słodkie, dla Kota w sam raz. Mi smakowało lepiej następnego dnia (chyba pierwsze ciastko które lepiej smakuje na zimno)
Subiektywna ocena w kategorii ciasta (Marta): 8/10 (Adam daje więcej;) ) 








Składniki:
  • 4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 120 g masła, miękkiego bądź roztopionego
  • 1/3 szklanki cukru z wanilią (można dodać 1-2 łyżki więcej)
  • 8 g cukru wanilinowego (lub pominąć, jeśli używacie cukru z wanilią)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • 25 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych
Nadzienie orzechowo - klonowe:
  • 200 g podpieczonych orzechów pekan, posiekanych (można zastąpić włoskimi)
  • 1/2 szklanki syropu klonowego (można zastąpić golden syrupem)
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
Drożdże suche wymieszać z mąką. Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkami, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na 1 godzinę).
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na duży placek, wielkości dużej blachy 'piekarnikowej' (będącej na wyposażeniu piekarnika). Ciasto posmarować syropem klonowym, posypać cukrem, cynamonem i orzechami. Zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem na kształt wieńca i ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną; można również włożyć do formy (wybór należy do Was). Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 30 minut.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, potem delikatnie przełożyć na kratkę.