niedziela, 12 maja 2013

Zupa grzybowo-warzywna

Bardzo smaczna. Klasyczna. Smak grzybów wyczuwalny delikatnie, ale fajnie się przenika z tymiankiem. Grzyby trzeba moczyć całą noc, więc nic na szybko. Potem następnego dnia już raczej szybko.
Subiektywna ocena w kategorii zupy: 8.5/10






Składniki:

garść suszonych pokrojonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)
1/2 niedużej cebuli, pokrojonej w małą kosteczkę
3 łyżki oleju roślinnego 
1 łyżka masła
1/2 małej pietruszki, nadkrojonej na krzyż
1 nieduża marchewka, pokrojona w plasterki
2 nieduże ziemniaki, pokrojone w drobną kosteczkę
4 łyżki gęstej śmietany 18%
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz (pieprzu nie żałować)
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 ziarenka ziela angielskiego i 2 listki laurowe

Przygotowanie:
  • Wieczorem dnia poprzedzającego przygotowywanie zupy opłukać grzyby pod bieżącą, chłodną wodą, włożyć do garnuszka, zalać zimną wodą w takiej ilości aby tylko przykryć grzyby i odstawić na noc.
  • Grzyby wyjąć na sitko, odsączyć, wodę z grzybów zachować. Na suchą patelnię włożyć grzyby i chwilę podgrzać, odparowując resztę wody. Wlać olej na patelnię i zacząć smażyć grzyby, za chwilę dodać cebulę. Smażyć przez około 4 - 5 minut, lekko tylko rumieniąc grzyby, w połowie smażenia dodać masło, posolić. Zdjąć z ognia i odstawić.
  • Średni garnek zapełnić do połowy wodą, posolić (około 1 łyżeczki soli) i zagotować. Dodać pietruszkę oraz marchewkę i gotować przez 4 minuty. Dodać ziemniaki oraz przyprawy: pieprz, tymianek, ziele angielskie i listek laurowy. Gotować do miękkości warzyw. W połowie gotowania warzyw dodać wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby. Zdjąć z ognia i doprawić solą oraz pieprzem, jeśli konieczne też kostką rosołową. 
  • Rozprowadzić śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, następnie całość wlać do zupy i wymieszać. Nie zagotowywać.

Casserole z udkami kurczaka, z ziemniakami, cebulą i fasolą

Pierwsze danie z wykorzystaniem nowego naczynia żaroodpornego. Wyszło fajnie. Mięso miękkie, warzywa też. To na pewno nie ostatnie casserole. Smak jak dla mnie na 8, dla Kota na 4 (Kot nie lubi fasoli i cytryny więc się rczaj wymęczył :) )





Składniki na 2 porcje: 
4 udka kurczaka, każde max po 150 g 
1 łyżka oliwy
4 średnie ziemniaki
2 małe cebule
1 puszka fasoli (czarna lub czerwoną)
1 filiżanka intensywnego bulionu drobiowego
1/2 małej cytryny pokrojonej na 2 - 3 cm kawałki

Marynata:
 2 łyżki oliwy
sok z połówki małej cytryny
1,5 łyżeczki suszonego estragonu
1/2 łyżeczki chilli 
 3/4 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:
  • Składniki marynaty połączyć i wysmarować kurczaka, odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W żaroodpornym garnku z pokrywą rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać obrane i pokrojone na plastry ziemniaki oraz cebulę pokrojoną w "ósemki". Podsmażyć na dużym ogniu ciągle mieszając przez około 3 minuty. Warzywa wyjąć z garnka, a włożyć kurczaka razem z całą marynatą. Obsmażyć z każdej strony po około 3 minuty.
  • Na koniec dodać odsączoną fasolę i smażyć przez minutę. Włożyć ziemniaki z cebulą, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę, następnie zdjąć pokrywkę, włożyć kawałki cytryny obtoczone w cukrze i piec bez przykrycia przez 15 minut.