sobota, 10 maja 2014

Dorsz duszony w porach z młodymi ziemniaczkami

Bardzo proste, naturalne - mało przypraw. Połączenie duszonych porów i ryby jest świetne. Nic dodać, nic ująć. Trafia w 100% w nasze smaki :)
Pyszne.
Subiektywna ocena w kategorii obiady: 10/10 





Składniki, 2 porcje:
  • 300 g filetów z dorsza (ja użyłam filetów w kostkach Frosta)
  • 2 pory (tylko biała część)
  • 4 pełne łyżki masła
  • 5 łyżek śmietanki do sosów 30% (ja wykorzystałam kwaskową śmietanę nie słodką deserową (!) firmy Preseidenet)
  • sól, pieprz


Wykonanie:
  • Filety z dorsza rozmrozić i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami
  • Filety pokroić na mniejsze części. Jeden filet na min 4 części. Posypać solą i pieprzem.
  • Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojone pory, posolić i dusić pod przykryciem przez około 7 minut.
  • Na pory ułożyć roladki z dorsza, dusić pod przykryciem przez około 10 minut, raz odwracając rybę. Wlać śmietankę na ok 1min do dania. 
  • Podawać z ziemniaczkami młodymi i koperkiem