sobota, 29 października 2011

Nudle z warzywami, kurczakiem, imbirem i mlekiem kokosowym

Zaczynam blogowanie :)

Na pierwszy ogień idą nudle z warzywami, kurczakiem, imbirem i mlekiem kokosowym - przepis wyszperany w sieci, przerobiony wgł. własnych upodobań - więcej czosnku (!), imbiru i kilka dodatkowych składników, świeże zioła.
Tajemnicą tej potrawy są nudle gotowane w mleku kokosowym. Pycha.
Subiektywna ocena w kategorii makarony: 9/10


Składniki dla 2 osób:

Na nudle:
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 200 ml  mleka kokosowego
  • 220 g nudli

Na kurczaka z warzywami:
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 200 g kurczaka pokrojonego na małe kawałki
  • 1 mała marchewka, pokrojona na cienkie paski
  • 100 g zielonej fasolki (najlepiej długa i płaska)
  • 120 g posiekanych pieczarek
  • 70 g niesolonych orzeszków nerkowca, podprażonych
  • 3 łyżki świeżej, posiekanej kolendry
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Przygotowanie kurczaka z warzywami:
Podgrzewamy patelnię, dodajemy olej sezamowy, czosnek i imbir. Smażymy 30 sekund, dodajemy kurczaka i ponownie smażymy tak długo, aż kurczak się zarumieni. Następnie dorzucamy marchewkę, fasolkę i pieczarki. Mieszamy i smażymy kilka minut. Dodajemy prażone orzechy, kolendrę i przyprawiamy.
(Fasolkę można ugotować już wcześniej w osobnym garnku - bedzie szybciej:) )

2. Przygotowywanie nudli:
W garnku mieszamy bulion i mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy nudle i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (te co kupiłam ok. 5min). Po ugotowaniu odcedzamy. Dodajemy do nudli odrobinę mleka kokosowego z gotowania.
Nudle najlepiej zrobić jak już wszystko inne będzie gotowe, żeby nie wystygły i zachowały smak i zapach mleka kokosowego.

Kurczaka z warzywami podawać na nudlach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz