sobota, 29 października 2011

Zupa kokosowa z kurczakiem i pieczarkami

Limonka nadaje zupie charakterystyczny kwaśny smak, przy jednocześnie aksamitnym aromacie mleka kokosowego i ostrej papryczce chilli. Unikalne połączenie składników - fajny, oryginalny smak.
Subiektywna ocena w kategorii zupy: 9,5/10

Składniki: 
  • 250 ml  mleka kokosowego
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 5 cm imbiru (startego)
  • 6 dużych pieczarek
  • pół piersi z kurcza pokrojonej na małe kawałki
  • 1,5 pokrojonych papryczek chilli (może być mniej)
  • 1 łyżka cukru
  • pół limonki
  • świeża kolendra
  • świeża dymka

Przygotowanie: 

Do garnka wlać mleko kokosowe, bulion i dodać imbir. Doprowadzić do wrzenia. Dodać kurczaka, pieczarki, papryczki chilli, łyżkę cukru i gotować dopóki kurczak i pieczarki nie będą miękkie.
Na koniec wycisnąć limonkę, posypać świeżą kolendrą i pokrojoną dymką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz