niedziela, 18 grudnia 2011

Zupa minestrone

Dziś kolejny przepis kuchni toskańskiej: zupa minestrone. Strasznie dużo krojenia ale warto było! Zupa przepyszna - świeże warzywa w aromacie boczku. Proporcje składników zmieniliśmy chyba wszystkie a mimo to (a może dzięki temu) wyszło świetnie! Czas przygotowania wraz z gotowaniem ok 60min.
Subiektywna ocena w kategorii zupy: 9,5/10





Składniki dla 4 osób:

  • 50g chudego wędzonego boczku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1,6 litra bulionu (u nas: drobiowy z włoszczyzną)
  • 300g włoskiej kapusty
  • 250g szpinaku
  • 70g selera
  • 1 marchew
  • 1 ziemniak
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 pomidora
  • średnia cebula
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie: 

Posiekać kapustę, szpinak i natkę. Zgnieść czosnek, a boczek pokroić w kostkę (bez skóry, tylko jego chudą część). Do dużego garnka wlać 3 łyżki oliwy i podgrzewać w nim kapustę, szpinak, czosnek, boczek i natkę. Po ok. 8min dodać seler, marchew, ziemniaka, cebulę i cukinię pokrojone najlepiej w paski.
Dusić 3min, dodać posiekany pomidor bez skórki i dusić dalsze 4min. Dodać bulion, doprawić solą i pieprzem i gotować 20min.
Można posypać parmezanem (co też uczyniliśmy) lub podawać z grzankami. Jak będzie piekarnik będą i grzanki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz