sobota, 17 grudnia 2011

Makaron w sosie Carbonara - wegetariański

Podobno danie rodem z Toskanii. Pierwsza potrawa od dłuższego czasu bez naszego ulubionego czosnku ;)
Z typowym sosem carbonara to danie niewiele ma wspólnego. Smak bardzo łagodny przez co ma się wrażenie że danie jest lekkie i - co ciekawe - przynajmniej dla nas z krótkim stażem w kuchni - sos powstaje z rozstrzepanych jajek ze szczyptą gałki muszkatołowej którą starliśmy na tarce. Świeże zioła i przyprawy: tak!
Porcja poniżej dla 4 osób ale my zjedliśmy ją we 2 :)
Subiektywna ocena w kategorii makarony: 7/10 




Składniki dla 4 osób:

  • 400g makaronu (my kupiliśmy tagiatelle)
  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • liść włoskiej kapusty
  • 3 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • tarty parmezan (koniecznie świeży i dobrej jakości)
  • oliwa
  • sól 

Przygotowanie:  

Warzywa pokroić. Cebula: w krążki, sałata w paski, cukinia i papryka w kostkę. Rozgrzać 4 łyżki oliwy, podsmażyć cebulkę, następnie dodać paprykę i kapustę. Wymieszać i smażyć dalej. Po 3min dodać cukinię. Posolić i dusić pod przykrywą ok. 15min. Nastawić makaron żeby skończył się gotować pod koniec duszenia warzyw.
Rozstrzepać jajka ze szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. My użyliśmy do tego miksera. Jak tylko warzywa będą gotowe, dodać do nich makaron, polać odrobiną oliwy, dodać jajka i mieszać intensywnie przez ok 1min trzymając jeszcze na ogniu.
Po nałożeniu na tależe, posypać świeżo startym parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz