Super grube ciasto ale i tak wygląda smacznie:
Składniki na 3x cieńsze ciasto:
- 170g białej mąki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka świeżych drożdży
- 1 niepełna łyżka oliwy + oliwa do smarowania
- ok 1/2 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, sól, cukier i drożdże. Zrobić po środku wgłębienie i wlać do niego oliwę. Następnie dodać większość ciepłej wody i zacząć wyrabiać ciasto. Wyjąć z miski i ugniatać dalej na opruszonem mąką stole ok. 10min. Kiedy ciasto nie będzie się już przylepiać do rąk i będzie gładkie i sprężyste, uformować kulkę, włożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po godzinie rozgrzać piekarnik do 220 stopni, wyrabiać ciasto jeszcze przez 3min i rozłożyć równomiernie w formie do pieczenia (tej od szarlotki)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz