niedziela, 1 stycznia 2012

Ciasto na pizzę

Dziś zrobiliśmy pizzę. Z ciastem i sosem domowej roboty. Sos fajny (przepis poniżej) ale ciasta wyszło 3x za dużo i pizza trochę za bardzo wyrosła :) Okazało się że nasza forma jest za mała na tą ilość ciasta.



Po wyjęciu z piekarnika. Jeszcze była nadzieja ;)



 Super grube ciasto ale i tak wygląda smacznie:




Składniki na 3x cieńsze ciasto: 
  • 170g białej mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka świeżych drożdży
  • 1 niepełna łyżka oliwy + oliwa do smarowania
  • ok 1/2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie: 

W misce wymieszać mąkę, sól, cukier i drożdże. Zrobić po środku wgłębienie i wlać do  niego oliwę. Następnie dodać większość ciepłej wody i zacząć wyrabiać ciasto. Wyjąć z miski i ugniatać dalej na opruszonem mąką stole ok. 10min. Kiedy ciasto nie będzie się już przylepiać do rąk i będzie gładkie i sprężyste, uformować kulkę, włożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po godzinie rozgrzać piekarnik do 220 stopni, wyrabiać ciasto jeszcze przez 3min i rozłożyć równomiernie w formie do pieczenia (tej od szarlotki)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz