sobota, 28 stycznia 2012

Zupa z porów ze świeżymi ziołami

Bardzo prosta zupa. Mało krojenia - bo mało składników ;) Delikatny ale jednocześnie aromatyczny smak dzięki świeżym ziołom - które są tu absolutbym must be.
Subiektywna ocena w kategroii zupy: 8,5/10




Składniki: 
  • 300g porów (tylko ta biała część więc trzeba kupic przynajmniej 700-800g)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • świeże zioła: tymianek, majeranek, rozmaryn
  • 1,25l. bulionu warzywnego


Przygotowanie:

Roztopić masło w garnku i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażać 5min. Dodać pory pokrojone w plasterki i dusić na małym ogniu 10min. Dodać suszony tymianek i bulion i gotować na małym ogniu ok. 40min.
Po ugotowaniu dodać posiekane świeże zioła. Minimum 1 czubata łyżka każdego z nich.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz