Robiłam już kilka razy. Za każdym razem wychodzą! :) Ulubione muffiny Kota - znikają prawie od razu. Najlepsze popijane zimnym mlekiem. Puszyste, ciasto ładnie wyrasta, nie robi się zakalec. Bardzo szybko i łatwo się robi.
Subiektywna ocena w kategorii ciasta: 10/10
Składniki na 12 sztuk (blacha do muffinek):
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon), w drugim mokre (olej, roztrzepane jajko, mleko). Połączyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Formę blaszaną najpierw wysmarować masłem i posypać bułką tartą żeby muffiny się nie przyklejały.
Piec w temperaturze 180ºC przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz