niedziela, 30 grudnia 2012

Muffiny jak pączki - muffiny Kota ulubione


Robiłam już kilka razy. Za każdym razem wychodzą! :) Ulubione muffiny Kota - znikają prawie od razu. Najlepsze popijane zimnym mlekiem. Puszyste, ciasto ładnie wyrasta, nie robi się zakalec. Bardzo szybko i łatwo się robi. 
Subiektywna ocena w kategorii ciasta: 10/10




Składniki na 12 sztuk (blacha do muffinek):
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon), w drugim mokre (olej, roztrzepane jajko, mleko). Połączyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Formę blaszaną najpierw wysmarować masłem i posypać bułką tartą żeby muffiny się nie przyklejały. 
Piec w temperaturze 180ºC przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz