niedziela, 30 grudnia 2012

Risotto z porami i ziemniakami

Specyficzny smak nadaje wino. Komentarz Kota "nie są to moje smaki". Moim zdaniem dobre. Specyficzne, ale smaczne. Wbrew pozorom ryż z ziemniakami daje radę. Upierdliwe w przygotowaniu ale chyba każde Risotto trzeba podlewać bulionem w taki sposób.
Subiektywna ocena (moja) w kategorii obiady: 8/10






Składniki, 2 - 3 porcje:

4 łyżki masła 1 mała cebula 1 por 1 łyżka oliwy extra vergine 2 - 3 nieduże ziemniaki sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz płatki chili do smaku, pominąć w wersji łagodnej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
150 g ryżu na risotto 1/2 szklanki białego wytrawnego wina około 3 szklanek bulionu* 1/3 szklanki tartego parmezanu (lub pecorino)

Przygotowanie:

  • Roztopić połowę ilości masła w garnku (najlepiej w miarę wysokim) i dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić ją mieszają od czasu do czasu przez około 5 - 7 minut.
  • Obrać pora z zewnętrznych twardych liści, odciąć ciemnozielone końce pozostawiając tylko jasnozieloną i białą część. Przekroić wzdłuż na 4 części i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić w poprzek na kawałki. Dodać do cebuli w garnku wraz z 1 łyżką oliwy extra vergine i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 - 3 minuty.
  • Obrać ziemniaki, opłukać i pokroić w malutką kosteczkę (nie więcej niż 1/2 cm). Wrzucić do garnka z porami i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać chili, tymianek, estragon i smażyć przez około 4 minuty od czasu do czasu mieszając.
  • Wsypać ryż i podsmażyć go przez 1 - 2 minuty, wlać wino i gotować przez około 1 - 2 minuty aż całe wino wyparuje.
  • Zagotować bulion i trzymać go na malutkim ogniu. Wlać pół szklanki bulionu do garnka z risotto i gotować na średnim ogniu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż i warzywa. Dodać kolejną porcję bulionu (1/2 szklanki) i gotować jak poprzednio. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, dodać następną porcję bulionu i tak gotować risotto do czasu aż ryż i ziemniaki będą miękkie (ryż powinien pozostać lekko twardy w środku). Warzywa i ryż powinny być otoczone gęstym sosem.
  • Dodać resztę masła i tarty parmezan, wymieszać i odstawić z ognia. Zostawić pod przykryciem na 2 - 3 minuty. Od razu podawać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz