niedziela, 30 grudnia 2012

Pierogi z soczewicą, kapustą i suszonymi grzybami

Świąteczny debiut pierogowy. Wszystko własnej roboty: farsz i ciasto. Pierogi bardzo smaczne ale bardzo dużo z tym wszystkim roboty. Ok 5 godzin - do zrobienia dzień wcześniej. Raz do roku można... :)
Niestety brak zdjęcia dzieła skończonego. Jedynie w trakcie przygotowania...







Składniki na farsz:

1 szklanka pomarańczowej soczewicy
4 łyżki oliwy z oliwek
garść suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
cebula, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, posiekane
1, 5 szklanki kiszonej kapusty
3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska i świeżo zmielony pieprz



Ciasto pierogowe:

2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżeczka miękkiego masła lub oleju
około 3/4 szklanki wody

Do podania: 2 łyżeczki kminku lub kminu rzymskiego, sól morska, oliwa z oliwek extra virgin (po 2 - 3 łyżki na porcję)
Do dekoracji: gałązki tymianku




Przygotowanie farsz:

  • Soczewicę opłukać, zalać wodą lub bulionem w ilości 1 - 2 cm ponad poziom soczewicy, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie cały płyn (w razie potrzeby odparować lub dodać więcej wody).
  • Grzyby opłukać i moczyć w niewielkiej ilości zimnej wody przez 2 godziny lub przez całą noc. Następnie gotować w wodzie, w której się moczyły, przez około 30 minut. Wodę z grzybami posolić. Po ugotowaniu nie powinno zostać płynu. Grzyby ostudzić i drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, zeszklić cebulę (około 10 minut), nie rumienić. Dodać czosnek a po chwili posiekane grzyby, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać do soczewicy.
  • Kapustę odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna, należy ją wcześniej opłukać), umieścić w garnku razem z 1 szklanką wody i1 łyżką oliwy z oliwek. Gotować przez około 45 minut, aż będzie miękka. Odcedzić jeśli jest taka konieczność i posiekać. Wymieszać z soczewicą i grzybami. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na czas przygotowania ciasta pierogowego.


Wykonanie ciasto pierogowe:
  • Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajko i włożyć masło lub wlać olej. Zagarniać mąkę do środka dołka, podlewać wodą i jednocześnie łączyć składniki. Ciasto wyrabiać 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Przykryć ściereczką.
  • Ciasto rozwałkować na 2 cienkie placki. Pokroić na kwadraty. Na jednym kwadracie układać po łyżeczce nadzienia, przykrywać drugim kwadratem, dociskać boki. Jeśli są nierówne, można przyciąć je nożem. 
  • Gotować do wypłynięcia na powierzchnię wody lub do czasu aż ciasto będzie odpowiednio miękkie. Na suchej patelni delikatnie podsmażyć kminek, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin. Pierożki posypać solą morską i polać aromatyczną oliwą z kminkiem. Udekorować gałązkami tymianku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz