niedziela, 30 grudnia 2012

Ryba po grecku - nieco orientalna

Rybę zrobiłam pierwszy raz na tegoroczną Wigilię. Zamiast karpia. W smaku bardzo przypomina tradycyjną rybę po grecku, wyczuwalna jest jednak nuta imbiru i curry. Minusem jest to, że trzeba odczekać min. 2 godziny przed zjedzeniem. Pyszna na ciepło. 
Subiektywna ocena w kategorii ryby: 8,5/10











Składniki, 2 porcje:

Warzywa:
2 łyżki masła l
 4 łyżki oliwy 
2 łyżeczki świeżo startego imbiru (lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku)
1 cebula, drobno pokrojona
1 ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach
1/2 świeżej czerwonej papryki, startej na tarce o dużych oczkach
1 por (biała i jasnozielona część)
1/2 szklanki soku jabłkowego lub wody
300 g marchewki, startej na tarce o dużych oczkach
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego z kartonu


Ryba:
350 g filetów z dorsza (mogą być świeże lub mrożone) lub innej ryby o białym mięsie
Marynata:
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka tartego imbiru
3 łyżki oliwy extra vergine
sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Przygotowanie:
  • Ryba: Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Składniki marynaty wymieszać na dużym talerzu, włożyć filety i wysmarować je z dwóch stron w marynacie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na pół godziny.
  • Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i upiec w 180 stopniach przez około 10 minut

  • Warzywa: Na dużej patelni roztopić masło z oliwą, dodać imbir i mieszając podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać cebulę i zeszklić ją przez 5 minut. Dodać czosnek, paprykę i dusić dalej przez 5 minut. Dodać pokrojone na małe kawałeczki pory, wszystko oprószyć solą i dusić przez około 10 minut, początkowo bez przykrycia, później pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Pory mają się nie rumienić tylko dusić. W międzyczasie warzywa podlać sokiem jabłkowym lub wodą.
  • Dodać tartą marchewkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć tak jak poprzednio przez kolejne 10 minut, w międzyczasie dodać więcej wody gdyby warzywa były za suche. Doprawić czerwoną papryką i chili.
  • Gdy warzywa będą miękkie dodać przecier i gotować wszystko przez około 1 minutę.  Potrawę podajemy w jednym naczyniu, na dno kładziemy rybę, przykrywamy warzywami. Podawać po 2 godzinach, można przechowywać 3 dni w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz