niedziela, 17 marca 2013

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Nie za słodkie - jak dla mnie koniecznie z duuuużą ilością kruszonki :) Warto przykryć już na początku pieczenia folią aluminiową bo skórka robi się twarda, a kruszonka się przypala. Taki urok piekarnika na Kabackim Dukcie. Ciasto bardzo ładnie wyrasta i najlepiej smakuje na ciepło. Tak dobrze że u nas nie zdążyło nawet wystygnąć. Ciasto w stylu Kota :)
Subiektywna ocena w kategorii ciasta: 8,5/10 







Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
  • pół szklanki letniego mleka (125 ml)
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 45 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
+
  • 1 jajko, do posmarowania
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm. Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą.  Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Kruszonka:
  • 50 g masła, miękkiego
  • 10 płaskich łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 8 g opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz