niedziela, 17 marca 2013

Krupnik zwyczajny

Zwyczajny, dobry krupnik. Smaczny i zdrowy. Następnego dnia w pracy może zastąpić obiad - sporo w nim pływa warzyw, do tego kurczak no i oczywiście kasza.
Subiektywna ocena w kategorii zupy: 8,5/10







Składniki:
  • 2 litry zimnej wody
  • 300 g - 350 g piersi kurczaka
  • włoszczyzna: plaster cebuli (1 cm), mały kawałeczek selera, 1 mała pietruszka, 2 średnie marchewki, kawałek liścia kapusty
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie
  • 100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku

Przygotowanie:
  • Do dużego garnka wlać zimną wodę, dodać piersi kurczaka pokrojone na około 2 - 3 cm kawałki. Zagotować, zebrać powstałą pianę z wierzchu i zmniejszyć ogień, gotować 10 minut. Dodać plaster cebuli, obrany i pokrojony w kosteczkę seler oraz pokrojoną na plasterki pietruszkę. Gotować przez 20 minut.
  • Włożyć obrane i pokrojone w plasterki marchewki, pokrojony liść kapusty oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą (około 1/2 - 2/3 łyżeczki) i zagotować. Gotować przez 5 minut. Można dodać kostkę rosołową do smaku. 
  • Dodać 2 łyżki masła, listek laurowy, ziele angielskie oraz kaszę jęczmienną. Do czasu aż kasza nie napęcznieje (około 4 - 5 minuty), gotować zupę ciągle mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Gotować do miękkości warzyw i kaszy przez około 20 - 25 minut. Odstawić z ognia i dodać resztę masła (1 łyżkę) oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz