niedziela, 30 października 2011

Makaron w sosie gorgonzola

Gorąco polecam wszystkim fanom sera pleśniowego i dużej ilości czosnku. Nie ukrywam: bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić :)
Jednocześnie można gotować makaron, smażyć kurczaka, gotować brokuły i przygotowywać sos - wtedy danie gotowe w 30min.
Subiektywna ocena w kategorii makarony: 10/10 




Składniki dla 2 osób:

  • pół piersi z kurczaka
  • 250 g brokułów
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera gorgonzola
  • 220 ml śmietanki 36%
  • makaron wedle uznania
  • sól
  • pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie śmietanę wlewamy do osobnego garnka, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i wrzucamy pokrojony w kostkę ser gorgonzola. Czekamy, aż ser się rozpuści. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni z czosnkiem. Kurczaka i brokuływrzucamy do sosu z śmietanki i sera. Dodajemy sól i pieprz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz