sobota, 28 stycznia 2012

Bułeczki z białym serem

Podobno smakują także dobrze na zimno... zjedlismy je natomiast wszystkie jak tylko wyjechały z piekarnika :)
Wyłoniono specjalistę od zagniatania ciasta (i nie jestem to ja) i okazało się, że drożdże znakomicie rosną na parapecie nad kaloryferem na Olszewskiej ;)
Subiektywna ocena w kategorii wypieki: 7,5/10




Składników wystarcza na 8 bułeczek.

Składniki na ciasto: 
  • 250g mąki pszennej (można dodać trochę więcej jeśli ciasto będzie zbyt luźne)
  • 10g świeżych drożdży
  • 40g cukru
  • 1 jajo
  • 25g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:
  • 400g białego sera (może być twaróg)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego



Przygotowanie: 

Wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na 10 minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, dodać jajko. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.

Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć.

Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełnieć je nadzieniem. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz