sobota, 13 października 2012

Zupa z dyni z sokiem pomarańczowym

Odjechana zupa bo z sokiem ze świeżych pomarańczy. Dlatego też poniżej nieco niższa ocena - bo zup owocowych zwykle nie lubimy :) Natomiast ta - naprawdę smaczna, ale oryginalna. Przygotowanie trwa nieco dłużej bo najpierw trzeba upiec dynię w piekarniku.
Subiektywna ocena w kategorii zupy: 7/10


Składniki:
  • 1 kg dyni ważonej bez skórki
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru (zetrzeć)
  • 2/3 łyżki ryżu
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • sól i pieprz do smaku
  • duża szklanka bulionu warzywnego (może być więcej - wtedy zupy będzie więcej)




Przygotowanie:

Dynię obrać ze skóry, usunąć miąższ, pokroić na mniejsze kawałki (ok. 5) i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez pół godziny.
Masło roztopić w garnku, dodać cebulę, ryż i imbir. Zeszklić przez ok. 10 minut. Dodać tymianek, cynamon i dynię. Mieszając gotować 10-15 minut. Dodać bulion i gotować do czasu, aż ryż będzie miękki (zajmie to jakieś 15 minut), a zupa zgęstnieje.
Doprawić sokiem, solą i pieprzem.
Podawać z odrobiną śmietany i gałązką tymianku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz