Subiektywna ocena w kategorii zupy: 7/10
Składniki:
- 1 kg dyni ważonej bez skórki
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 3 cm kawałek świeżego imbiru (zetrzeć)
- 2/3 łyżki ryżu
- 3 gałązki świeżego tymianku
- szczypta cynamonu
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- sól i pieprz do smaku
- duża szklanka bulionu warzywnego (może być więcej - wtedy zupy będzie więcej)
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skóry, usunąć miąższ, pokroić na mniejsze kawałki (ok. 5) i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez pół godziny.
Masło roztopić w garnku, dodać cebulę, ryż i imbir. Zeszklić przez ok. 10 minut. Dodać tymianek, cynamon i dynię. Mieszając gotować 10-15 minut. Dodać bulion i gotować do czasu, aż ryż będzie miękki (zajmie to jakieś 15 minut), a zupa zgęstnieje.
Doprawić sokiem, solą i pieprzem.
Podawać z odrobiną śmietany i gałązką tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz