sobota, 13 października 2012

Tagiatelle z dynią i pieczarkami lub kurkami

Bardzo dobre. Robiliśmy już w obu wariantach: z pieczarkami i z kurkami. Może trochę lepsze z pieczarkami. Warzywa kupiliśmy na bazarku na Ursynowie. Super :) Z poniższych składników powstają 2 średnie porcje. Warto zrobić więcej! Dość łatwo się robi.
Zdjęcie zapożyczone z innego bloga.
Subiektywna ocena w kategorii makarony: 8,5/10


Składniki:

  • 100 g kurek lub pieczarek
  • 250 g dyni zważonej ze skórą
  • 2 - 4 (w zależności od wielkości) gniazdka tagliatelle
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 4 łyżki tartego parmezanu




Przygotowanie:

  • Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Dynię obrać ze skóry. Wyjąć nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę, około 1 cm. Nastawić makaron na gotowanie w osolonej wodzie.
  • Na większej patelni, na maśle i oliwie podsmażyć cebulkę (około 2 minuty) na umiarkowanym ogniu, pod koniec dodając rozgnieciony lub starty czosnek. Dodać dynię, posolić i smażyć przez około 7 - 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie już miękka. Może się delikatnie zrumienić, doda to smaku potrawie. Gdyby dynia za bardzo już przywierała do dna, można dodawać po łyżce wodę z gotującego się makaronu i w ten sposób gotować dynię do miękkości w małej ilości płynu.
  • Dodać grzyby, tymianek i smażyć dalej przez około 3 minuty. Wlać śmietankę i zagotować. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotować przez około minutę aż sos zgęstnieje. Jeśli dynia nie będzie jeszcze miękka a sos będzie już odpowiednio gęsty, można podlewać go wodą z gotującego się makaronu, przykryć patelnię pokrywą i dalej gotować aż dynia będzie miękka.
  • Odcedzony makaron włożyć z powrotem do garnka, skropić oliwą i wymieszać. Na patelnię z sosem włożyć makaron i wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać parmezanem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz