Poniższe składniki to 2 średnie porcje. Następnym razem warto zrobić więcej :)
Subiektywna ocena w kategorii makarony: 9/10
Składniki:
• 120 g makaronu Tagliatelle
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 50 g kurek
• 2 szklanki rukoli
• 1/3 szklanki tartego Parmezanu
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Puree kurkowe:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1/2 cebuli, drobno pokrojonej
• 150 g kurek• 2 łyżki masła
Sos maślano - śmietanowy:
• 5 łyżek masła
• 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
• grubo zmielony czarny pieprz i sól
• 50 ml białego wina (opcjonalnie bulionu - jarzynowego lub grzybowego)
• 3 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie:
- rozgrzać oliwę na patelni i włożyć wszystkie opłukane kurki (50 g + 150 g). Doprawić solą i pieprzem, smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż kurki będą szkliste i miękkie, przez około 5 minut, nie rumienić. Odłożyć najmniejsze i najładniejsze kurki (około 1/4 ilości), resztę włożyć do pojemnika blendera.
- Przygotować puree kurkowe, na patelnię wlać oliwę, zeszklić cebulę, dodać masło, przełożyć wszystko do pojemnika blendera z kurkami i zmiksować wszystko na puree. Dodać przegotowaną wodę w takiej ilości, aby otrzymać odpowiednio gęstą konsystencję.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie. Przygotować sos maślano - śmietanowy: na 2 łyżkach masła zeszklić cebulkę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wlać wino lub bulion, zredukować. Dodać resztę masła i jak się roztopi, dodać śmietankę. Wymieszać, doprawić ewentualnie solą.
- Makaron odcedzić i wymieszać z odłożonymi całymi kurkami, rukolą oraz sosem maślano - śmietanowym. Puree podgrzać, rozsmarować na talerzach, wyłożyć makaron, posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz tartym Parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz