środa, 17 października 2012

Zupa krem z porów i ziemniaków

Bardzo prosta zupa. Szybko się robi, mało krojenia. Prosty, łagodny, kremowy smak. Następnym razem warto może coś dodać: ziemniaka pokrojonego w kostkę? Warto na koniec posypać świeżym szczypiorkiem.
Subiektywna ocena w kategorii zupy: 8,5/10

Składniki:
40 g masła
3 duże pory
1 cebula
350 g ziemniaków
800 ml wody (lub bulionu)
1 łyżka oliwy extra vergine
sól






Przygotowanie:

Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.Zwiększyć ogień, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
Posolić do smaku, dodać oliwę extra vergine i zmiksować na gładki oraz lekko puszysty krem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz