niedziela, 30 grudnia 2012

Pilaf z soczewicą i kalafiorem (ryż)

Namaste India na Kabackim Dukcie. Bardzo dobra potrawa jednogarnkowa. Aromatyczna, oryginalna, indyjska. Dużo różnych przypraw. Warto zgodnie z przepisem posypać pilaf na koniec świeżym szczypiorkiem i kolendrą. 
Subiektywna ocena w kategorii obiady: 9/10









Składniki, 2 - 4 porcje:

1/2 kalafiora
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 mała cebula lub 2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżka drobno startego imbiru
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła (lub oliwy)
100 g długoziarnistego ryżu, np. basmati
przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy i zmielonej kolendry oraz po 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, cynamonu, chili
1 czubata łyżka wiórków kokosowych
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka cukru
2 szklanki (500 ml) wrzącego bulionu
2 łyżki posiekanego szczypiorku i kolendry



Przygotowanie:
  • Kalafiora podzielić na różyczki, opłukać. Soczewicę umieścić na sitku i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, odcedzić. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę, czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  • Na dużej patelni (z pokrywą) podgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę i smażyć przez kilka minut na umiarkowanym ogniu, dodać czosnek oraz imbir i smażyć przez minutę. Dodać ryż, kalafiora oraz przyprawy: kurkumę, kolendrę, imbir w proszku, cynamon i chili, smażyć mieszając co chwilę przez około 2 - 3 minuty. Pod koniec dodać wiórki kokosowe.
  • Dodać soczewicę, doprawić wszystko solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. Wlać wrzący bulion oraz śmietanę lub mleko kokosowe jeśli używamy i zagotować. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Jeśli w trakcie gotowania zdarzy się nam otworzyć pokrywę, po zamknięciu zwiększyć na chwilę ogień aby nie spowalniać procesu gotowania.
  • Posypać szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz