Subiektywna ocena w kategorii obiady: 9/10
Składniki, 2 - 4 porcje:
• 1/2 kalafiora
• 1 szklanka czerwonej soczewicy
• 1 mała cebula lub 2 szalotki
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka drobno startego imbiru
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżka masła (lub oliwy)
• 100 g długoziarnistego ryżu, np. basmati
• przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy i zmielonej kolendry oraz po 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, cynamonu, chili
• 1 czubata łyżka wiórków kokosowych
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka cukru
• 2 szklanki (500 ml) wrzącego bulionu
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku i kolendry
Przygotowanie:
- Kalafiora podzielić na różyczki, opłukać. Soczewicę umieścić na sitku i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, odcedzić. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę, czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
- Na dużej patelni (z pokrywą) podgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę i smażyć przez kilka minut na umiarkowanym ogniu, dodać czosnek oraz imbir i smażyć przez minutę. Dodać ryż, kalafiora oraz przyprawy: kurkumę, kolendrę, imbir w proszku, cynamon i chili, smażyć mieszając co chwilę przez około 2 - 3 minuty. Pod koniec dodać wiórki kokosowe.
- Dodać soczewicę, doprawić wszystko solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. Wlać wrzący bulion oraz śmietanę lub mleko kokosowe jeśli używamy i zagotować. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Jeśli w trakcie gotowania zdarzy się nam otworzyć pokrywę, po zamknięciu zwiększyć na chwilę ogień aby nie spowalniać procesu gotowania.
- Posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz