Upieczone z okazji święta 3 króli - święta w którym zamknięte jest Tesco i trzeba było coś wyczarować z tego co zostało w lodówce/szafce i przekupić Kota żeby grał w Catanę :)
Ciasteczka całkiem ok. Trochę za słodkie może - myśle że następnym razem można dać 1/3 mniej cukru. Takie typowe ciasteczka do herbaty. Po wyjęciu z piekarnika są jeszcze trochę miękkie, wraz z ostygnięciem robią się twarde i kruche. Szybko się robi.
Subiektywna ocena w kategorii ciastka: 7/10
Komentarz do oceny: dobre ale bardzo proste, zwykłe, bez efektu wow
Składniki na około 30 rożków:
- 220 g mąki pszennej
- 120 g miękkiego masła
- 90 g cukru (można dać mniej, są dość słodkie)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki wymieszać i ugnieść. Z ciasta uformować małe kulki (tak żeby było ich mniej więcej 30), następnie rozwałkować szklanką na małe placki i
formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.
Układać
na blaszce posmarowanej margaryną i piec w temperaturze 180 stopni
około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz