niedziela, 6 stycznia 2013

Kruche ciasteczka z wykorzystaniem budyniu

Upieczone z okazji święta 3 króli - święta w którym zamknięte jest Tesco i trzeba było coś wyczarować z tego co zostało w lodówce/szafce i przekupić Kota żeby grał w Catanę :)
Ciasteczka całkiem ok. Trochę za słodkie może - myśle że następnym razem można dać 1/3 mniej cukru. Takie typowe ciasteczka do herbaty. Po wyjęciu z piekarnika są jeszcze trochę miękkie, wraz z ostygnięciem robią się twarde i kruche. Szybko się robi.
Subiektywna ocena w kategorii ciastka: 7/10 
Komentarz do oceny: dobre ale bardzo proste, zwykłe, bez efektu wow


 



 


Składniki na około 30 rożków:
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  •   90 g cukru (można dać mniej, są dość słodkie)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść. Z ciasta uformować małe kulki (tak żeby było ich mniej więcej 30), następnie rozwałkować szklanką na małe placki i formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.
Układać na blaszce posmarowanej margaryną i piec w temperaturze 180 stopni około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz