Subiektywna ocena w kategorii zupy: 8,5/10
Składniki:
• 3 średnie kapelusze suszonych podgrzybków
• 5 szklanek wody• 3 średnie kapelusze suszonych podgrzybków
• włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 mała cebula, po kawałeczku selera i kapusty, 1/4 pora, gałązka natki pietruszki
• 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
• 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę
• po 4 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 2 listki laurowe, 1 łyżeczka suszonego tymianku
• po 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
• 1 łyżka mąki pszennej
• 2 łyżki gęstej śmietany 18% i 2 łyżki śmietany kremówki LUB 3 łyżki kremówki
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Grzyby włożyć do rondelka, wlać 1 szklankę zimnej wody i odstawić do namoczenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
- Do średniego garnka wlać 5 szklanek wody, włożyć umytą włoszczyznę: obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, kapustę, pora i natkę pietruszki. Posolić i gotować przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć je łyżką cedzakową z wywaru, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki i odłożyć, resztę warzyw wyrzucić.
- Zagotować grzyby wraz z wywarem, w którym się moczyły, posolić i gotować przez 15 - 20 minut na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie. Grzyby wyjąć z wywaru i pokroić w paseczki.
- Wywar po gotujących się warzywach zagotować i dodać do niego opłukaną soczewicę oraz ziemniaki. Dodać ziele angielskie, czarny pieprz, listki laurowe, suszony tymianek i gotować przez około 7 minut, aż warzywa będą miękkie. Soczewica po ugotowaniu zmieni swój kolor z pomarańczowego na ciemno żółty.
- Pokrojone grzyby wraz z wywarem, plasterki marchewki i pietruszki, koperek oraz szczypiorek dodać do zupy. Zagotować i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mąkę rozprowadzić w 3 łyżkach zimnej wody, następnie wymieszać ze śmietaną i kremówką. Wlać do zupy i jeszcze raz zagotować.
W razie potrzeby dodać kawałek kostki rosołowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz