sobota, 12 stycznia 2013

Makaron ryżowy z pieczonym łososiem

Przepyszne. Bardzo oryginalne, dużo świeżych ziół nadających smak. Z orientalną i sezamową nutą, świeżą dymką, papryczką chilli.
Nie na szybko - łosoś musi odleżeć swoje w marynacie. Ja trzymałam całą noc.
Naczynie żaroodporne które mamy (patrz: ryba po grecku) zdecydowanie za duże - podczas pieczenia łososia w piekarniku sosu robi się za mało i zaczyna się przypalać. Co więcej, nie starcza go do dodania do potrawy. Pewnie warto zrobić następnym razem 2 x więcej marynaty. Proporcje poniżej zostawiam w oryginale.
Subiektywna ocena w kategorii obiady: 9,5/10






Składniki:
 300 g łososia (może być mrożony Tesco)
około 150 g makaronu ryżowego, np. o szerokości 2 mm
1,5 łyżki sezamu
 3 dymki (długa cebulka ze szczypiorkiem)
1,5 łyżki drobno startego imbiru
 1,5 ząbka czosnku
kawałek papryczki chili (ilość do smaku, im papryczka większa tym łagodniejsza)
zioła: mięta, kolendra, bazylia
1,5 łyżki oleju 
 3 łyżeczki oleju sezamowego


Marynata do łososia:
 4 łyżki sosu sojowego 
1,5 łyżki syropu klonowego lub miodu
 3 łyżeczki soku z cytryny/limonki


Przygotowanie:
  • Łososia osuszyć papierowym ręcznikiem. Położyć w małym naczyniu do zapiekania. Usunąć ości, np. pesetą. Wymieszać składniki marynaty i polać nią łososia. Przewrócić na drugą stronę skórką do góry i zostawić na minimum godzinę (im dłużej tym lepiej, można na noc w lodówce).
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić łososia i piec 18 minut. Mięso rozdzielić widelcem na kilka części obtaczając je w powstałym sosie
  • Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • Przygotować resztę składników: sezam włożyć na patelnię i podgrzewać mieszając przez 2-3 minuty aż lekko się zrumieni, nie może się przypalić, bo będzie gorzki. Posiekać dymkę, zetrzeć imbir, drobno zetrzeć czosnek, posiekać papryczkę chili, przygotować zioła.
  • Na patelnię wlać 1 łyżkę zwykłego oleju, gdy będzie gorący dodać starty imbir, czosnek i białe części dymki. Smażyć przez minutę mieszając, w połowie smażenia dodać papryczkę chili. Następnie dodać 2 - 3 łyżki sosu z naczynia z łososiem, makaron ryżowy, wymieszać i chwilę podgrzewać mieszając. Dodać łososia wraz resztą sosu z naczynia, sezam, olej sezamowy, zielone części dymki i delikatnie wymieszać. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz